Spitsbergen

en Oslo (2022)

Reisverslag Spitsbergen - 2022

en Oslo

/reisverslagen/europa/spitsbergen-en-oslo/reisverslag/25-26-juli-2022/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Oslo - terugreis

Maandag 25 juli – De schreeuw

Het is regenachtig vandaag: grijs, miezerig en de weersvoorspelling zegt dat er gedurende de dag meer regen komt. Het wordt dus tijd dat we een regenjas voor Wouter gaan shoppen nu de winkels weer open zijn.
We gaan naar meerdere sport- & buitensportzaken, maar niet één regenjas kan het kritisch oordeel van Wouter of mij doorstaan. Te duur, saai, te dik, … We kopen daarom een regenponcho voor €1 en voor mij een sportbroek. Dan kan ik vanaf woensdag mijn cruise-kilo’s er weer af gaan sporten.

Na onze shopping spree zoeken we een goede plek voor koffie en wat lekkers en daarna gaan we naar het Munch museum, het enige museum dat op maandag open is. Het is een enorm groot gebouw en kennelijk ook een groot museum, want het kost rond de €16 persoon. Toch staat er een lange rij om binnen te komen. Wij zijn er rond 13.15 uur en kunnen in het tijdslot van 14.15 uur het museum in.

Roltrappen brengen ons van etage naar etage, met uitzicht op het fjord en operagebouw. Op elke etage is een tentoonstelling met schilderijen van Munch of aanverwante kunstenaars of aanverwante verzamelaars. We vinden niet al het werk van Munch mooi. Het is vaak grof schetsmatig en met sombere kleuren. Het is wel steeds in dezelfde stijl en daardoor heel herkenbaar. Munch is de meest bekende Noorse schilder en zijn beroemde schilderij is een must-see: de schreeuw.  Daar blijkt hij meerdere versies van gemaakt te hebben: een schilderij (wat we hier zien), maar ook tekeningen en schetsen. In het museum hebben ze 4 varianten van het schilderij, maar er is er steeds slechts 1 zichtbaar (de anderen verdwijnen tijdelijk achter een soort schuifdeurtje).
Het poppetje dat schreeuwt heeft een vervormd hoofd, is kleiner dan we gedacht hadden. Het schilderij heeft mooie oranjes en gelen, maar ook groenen.

We zijn lang in het museum, tot rond 17 uur. Het is nog steeds matig weer als we buiten komen. De regen zet niet door, maar echt droog is het ook niet. Wel zo droog dat Wouter zijn nieuwe regenponcho niet nodig heeft. We gaan wat drinken en boekje lezen in de hotellobby en daarna uit eten. Dit keer hebben we een Indiaas restaurant uitgezocht: Massala Politics (aan de Karl Johan Gate, boven de ijssalon Paradis). Weer een aanrader!

 

Dinsdag 26 juli – Soms zat het mee, soms zat het tegen

De laatste dag van de vakantie. Het is een bijzondere vakantie die niet als onze meest succesvolle de geschiedenisboeken in zal gaan. We hebben nog een halve dag voor we richting vliegveld moeten. Het is wisselend bewolkt, droog en ongeveer 17-19 °C. We gaan nog even van de gezonde Noorse buitenlucht genieten en lopen van het hotel naar de botanische tuin. Daar kijken we ongeveer 1,5 uur rond en dan wandelen we terug naar het hotel om onze koffers op te halen.

We nemen de trein van half twee naar het vliegveld en zijn mooi op tijd om in te checken voor onze vlucht met SAS van 16.25 uur. De piloten van SAS hebben hun staking opgeheven dus de vlucht gaat gelukkig gewoon. Er is 45 minuten vertraging maar dat mag de pret niet drukken. We genieten van een hamburger en friet en verbazen ons, voor het laatst deze vakantie, van de Noorse prijzen. Wouter rekent voor twee hamburgers, twee patat, een biertje en een cola €66 af. Hatsjekidee!

 

Nawoord

Er ging veel mis rond deze vakantie maar gelukkig ging er ook veel goed.
De eerste dagen in Oslo voor de cruise hadden we prachtig weer. We hebben vijf mooie onbezorgde cruise dagen gehad langs de noordkust en het pakijs van Spitsbergen. We hebben meerdere ijsberen gezien en heel veel walrussen. We hebben mooie sneeuw- en ijslandschappen gezien, maar ook mooie gekleurde landschappen en verrassende bloemetjes.

Ook nadat het gat in de romp was geconstateerd hebben we een mooie dag gehad toen we voor anker lagen in Torellneset. En toen we aan het einde onverwacht een dag in Longyearbyen moesten doorbrengen hebben we alsnog de wandeling kunnen maken naar Sarcofagen. Dit was één van de excursies die voor de cruise niet door kon gaan vanwege de gecancelde heenvlucht. Een gelukje bij een ongeluk.

En wie weet krijgen we van Albatros Adventure nog een schadeloosstelling omdat onze halve cruise mis is gelopen, waarmee we in de (nabije?) toekomst nog eens met korting in de herkansing kunnen.
Onze reis voelt onaf, onvolledig. Maar nog een keer naar Spitsbergen, om ook de rest van het rondje te kunnen varen, voelt juist weer dubbel. Ik opteer voor een cruise bij Groenland. Wie weet!

(Wouter, 13-04-2023: intussen hebben we inderdaad 50% van onze reissom teruggestort gekregen van Albatros Adventure, zeer netjes dus! En we krijgen 25% korting op een volgende cruise die we bij hen boeken. Dit hebben we intussen ook al gedaan: we gaan naar IJsland en Groenland aan het eind van de zomer 2023)