Spitsbergen

en Oslo (2022)

Reisverslag Spitsbergen - 2022

en Oslo

https://www.vdweerd.net/reisverslagen/europa/spitsbergen-en-oslo/info-en-tips/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Info en tips

Waar ligt Spitsbergen precies?

Hieronder staat een kaart waar je onderin Nederland ziet liggen, en helemaal bovenin ligt Spitsbergen:

Tips Oslo

Oslo Pas
Door de Noorse VVV en reisgidsen wordt de Oslopas aanbevolen. Een pas die gratis toegang geeft tot musea, OV en korting bij een aantal restaurants. Wij denken dat deze pas niet snel uit kan en hebben deze daarom niet aangeschaft.

Flytoget
Je kunt voor ongeveer €21 met de Flytoget. Dit is snel, makkelijk en comfortabel. Je ‘koopt een kaartje’ door bij een toegangspoortje met je creditcard voor een scanner te zwaaien. Net zoals je in Nederland met je OV pas door het poortje van het treinstation gaat. Een fysiek kaartje krijg je niet.
Je kunt ook voor ongeveer €11,50 met de gewone trein (enkele reis, 4 zones).

OV app Ruter
Oslo heeft voor het OV een app ‘Ruter’ die je kunt downloaden op je telefoon en waarmee je je reis kunt plannen én een kaartje kunt kopen. Het is een bijzonder toegankelijk en makkelijk bedienbare app. Betalen doe je door je creditcard te koppelen. Wij gebruiken de app om dagkaartjes en enkele reizen voor tram en trein te kopen. Oslo Centrum is zone 1 (inclusief Ekeberg Parken en Vigeland Parken) Als je van Oslo Centrum naar het vliegveld wilt is dat 4 zones.

Openingstijden winkels en musea
Musea zijn, net als in Nederland, veelal op maandag gesloten. Maar anders dan we gewend zijn, zijn hier de winkels in het centrum ook op zondag gesloten.

Tijdslot Munch museum
Het Munch museum werkt met een tijdslot. Wij kopen even na 13 uur een kaartje aan het loket van het museum en kunnen pas om 14.15 uur naar binnen. Je kunt ook online kaartjes kopen.

Rondleiding Operagebouw
Je kunt een rondleiding krijgen door het operagebouw waarbij je ook back stage kunt komen, bij de ateliers en oefenruimtes. Wij doen de Engelstalige rondleiding en vonden dit zeer de moeite waard. De rondleiding moet je wel van te voeren reserveren, anders is het vol. Dat kan online voor €12 per persoon.

Eettips
Wij hebben heerlijk Thais gegeten bij een eenvoudig restaurant dat door een Thaise familie wordt gerund: Risbole Thai Cafe, in de Donnigers gate Oslo.
Voor lekker Indiaas eten raden we Massola Politics (boven ijssalon Paradis, Karl Johans Gate) aan. Ook hier zwaait een familie de scepter. Nu uit India.

De eettentjes aan de Olav Ryes Plass, in Grünerlokka, vonden we gezellig. Van de veelal hippe restaurants bij Aker Brygge en Tjuvholmen waren wij minder gecharmeerd.

Creditcard en Noorse Kronen
Wij hebben in Noorwegen (Oslo, Longyearbyen, Ny Alesund, en op de boot) alles met de creditcard betaald. Het was niet nodig om Noorse Kronen in de portemonnee te hebben.

 

Tips cruise Spitsbergen

Dikke jas

Als je met een cruise naar Spitsbergen of gelijksoortige bestemming, gaat check of je écht een dikke jas van de reisorganisatie krijgt. Anders moet je je, net als wij, behelpen met een dunne regenjas en vele lagen kleren daaronder om het een beetje warm te houden.
Zowiezo is het verstandig om veel met laagjes te werken, dus thermo-kleding, dunne truien, dikke truien, stevige winddichte broeken, etc.

Waterdichte hoes voor fototoestel
Tijdens de cruise rond Spitsbergen maak je diverse uitstapjes in een zodiac. In de zodiac komt regelmatig een golf(je) water over de randen. Een waterdichte hoes/tas voor je fototoestel is geen overbodige luxe.

Waterdichte schoenen Sarcofagen

Trek waterdichte schoenen (of beter nog laarzen) aan voor de wandeling naar Sarcofagen bij Longyearbyen. Je doorkruist meerdere stroompjes met smeltwater. In de ochtend op de heenweg kregen mensen die schoenen droegen in onze groep al natte voeten. ’s Middags op de terugweg kwam er meer smeltwater uit de bergen, waren de stroompjes wilder en groter en was het echt niet meer mogelijk om met schoenen droge voeten te houden. Wij waren heel blij met onze laarzen.