Portugal

Zuid - van Faro naar Lissabon (2019)

Reisverslag Portugal - 2019

Zuid - van Faro naar Lissabon

/reisverslagen/europa/portugal-zuid-van-faro-naar-lissabon/reisverslag/24-25-april-2019/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Lagos, orchideeën, kiekendieven en een lekke band

Woensdag 24 april

Voor we de kust verlaten maken we een wandeling bij de mooie rotskust vlakbij het hotel, en door het centrum van Lagos: mooie oude gebouwen, pleinen en … regen.

Na Lagos rijden we richting het oosten, het binnenland in. We maken in de middag een wandeling “Fonte de Benémola” (nr 16 uit de crossbill guide, 5 km). De gids belooft ons veel verschillende orchideeën onderweg.
We zijn nog nauwelijks op pad als we een natgeregende Nederlander tegenkomen met dezelfde wandelgids. Hij vertelt dat we ons niet te veel van de orchideeën moeten voorstellen. Hij heeft er tijdens de wandeling twee gezien, beiden uitgebloeid. 

Als we staan te praten kijk ik om me heen langs het pad en zie … een orchidee. En nog één. En nog één. Enzovoorts. Er staan er heel veel en de eerste 100m zien we al ongeveer 3-4 verschillende soorten. De man is opgetogen. Hij benoemt een paar keer dat hij heel blij is dat hij ons is tegengekomen. Tijdens de wandeling wisselen regen en zon elkaar af. Het was een mooi rondje.

We rijden via Almodovar naar Mertola. Daar hebben we een kamer gereserveerd in een museumhotel aan de rand van de ommuurde stad. Mertola leek een toeristisch stadje, maar er blijken verrassend weinig eetgelegenheden in de avond.

De eerste dagen in Portugal ben ik er van overtuigd omringd te zijn door Russische toeristen. In de ontbijtzaal en op toeristische plekken word ik omringd door mensen die een taal spreken die rechtstreeks uit het oostblok lijkt te komen. Ik denk Russisch, maar Pools of Roemeens kan ook. Het duurt lang voor ik door heb dat dit Portugees is. Wat een verrassing. Geschreven lijkt het op Spaans en snap ik ongeveer wat er staat. Maar zodra iemand Portugees gaat praten, lijkt het helemaal niet meer op Spaans. Het heeft onaangename harde klanken: veel ei’s en heel veel zj’s.

Donderdag 25 april

We ontbijten op tijd. We gaan een autotocht maken richting Castro Verde om vogels te kijken (tocht 10, Castro Verde plains, Crossbill Guide). We hopen de grote en kleine trap te zien. Dat lukt niet. We zien wel heel veel kiekendieven. Ook mooi.

Als we bijna terug zijn in Mertola geeft het dasboard display van de auto aan dat de linker achterband een te lage druk heeft: lekke band. Een blik op de band biedt helderheid. Er zit een ijzeren pin in. Een eerste reflex om de pin eruit te trekken, kunnen we gelukkig weerstaan. Anders was de band waarschijnlijk snel leeg gelopen. Het is vandaag een nationale feestdag. Alle bedrijven, en dus ook de bandenspecialist, zijn gesloten.

Het lijkt ons niet verstandig om met een lekke band verder te rijden. We maken ’s middags een wandelingetje door het deel van Mertola dat binnen de stadsmuren ligt.