Donderdag 14 september 2023
Route: Reykjavik – zee op weg naar Groenland
Overnachting: Ocean Albatros (expedition cruise boot)
Vanmiddag gaan we aan boord. Jippie! We hebben geen bericht van onze reisorganisatie Beluga Adventures gehad en we gaan er van uit dat ’geen bericht goed bericht’ is. We vermaken ons tot die tijd met een bezoek aan een museum met moderne kunst: Kjarvalsstadir. Het zijn vooral schilderijen; sommige mooi, andere niet onze smaak, met hier en daar ‘ongelooflijk gepruts’ (Wouters woorden). We lopen een rondje om en in het moderne concertgebouw Harpa en wandelen langs de kustlijn langs het kunstwerk ‘Vikingsboot’. Onze cruiseboot zien we niet in de haven bij Harpa. Op de kaart staat dat de haven voor cruiseboten verderop in het fjord is, dus dat verklaart het (denken we).
We hebben alle tijd vandaag, waardoor we toch nog moeten opschieten om voor vier uur bij onze boot aan te komen. We halen de tassen op in het hotel en besluiten naar de haven te lopen. Volgens Beluga is het op loopafstand. Het is nog behoorlijk doorstappen, want het blijkt 2,5 km. En dat is met rugzak en rolkoffer best een stuk. In de haven liggen enorme cruiseboten. Ons kleinere expeditie bootje zien we hier niet. Hoe dichter we bij de haven komen, des te meer Wouter begint te panieken dat we verkeerd zitten. Als we ons bij de ingang van de cruise terminal melden, blijken we inderdaad verkeerd te zitten. Wij hadden ons in de oude haven moeten melden. Dat blijkt pal achter Harpa, waar we vanochtend zijn geweest. We zitten compleet verkeerd, aan de andere kant van de stad. Het is al half vier. Een taxi biedt uitkomst. Binnen een kwartier staan we in de haven voor de juiste boot ‘Ocean Albatros’. Van schrik stuiven we gelijk de loopplank op en vergeten helemaal om een foto te maken van dit heuglijke feit. We zijn helemaal van slag.
Onze hut (nr 716) is wederom, net als op de boot om Spitsbergen, een aangename verrassing. De hut is minimaal 2x zo groot als de kamer bij Hotel Cabin, heeft een enorm (muur groot) raam met daarin een French balcony. Dat betekent dat het raam deels open kan (hele bovenste helft, onderste helft blijft dicht zodat je niet in zee kunt vallen). Alle knopjes worden trots geshowd door Raphael. Hij is onze steward voor de trip. Wat een pret. We zijn weer helemaal in ons nopjes. De rest van de middag vermaken we ons met de welkomst speech van de hotel manager en een verplichte veiligheidsoefening, wat ons allemaal met een oranje zwemvest aan naar het achterste dek brengt. We zijn net klaar als de trossen los gaan. We gaan!
Als we na het diner koffie drinken op de 8e verdieping in de observatory lounge, horen we van een gids dat het zeer goede omstandigheden zijn om noorderlicht te kunnen zien. De zon is nog niet eens helemaal weg als het al losbarst. En barsten doet het. We zien het noorderlicht daadwerkelijk boven ons hoofd dansen. De motor van de boot wordt uitgezet (zodat we minder trillen en fotograferen met lange sluitertijd makkelijker wordt) en de lichten in de lounge worden uitgedaan (zodat het donker genoeg is om de lichtflarden in de lucht te zien). Volle gordijnen komen naar beneden vallen, links, rechts, voor ons. Strepen, vage vlekken, hele golven. We weten niet waar we moeten kijken.
Het is fris, gelukkig niet echt koud, dus het is redelijk uit te houden buiten. Rond half elf houden we het voor gezien. Enigszins twijfelend, want wat zouden we nu missen? Misschien gaan we vannacht nog even buiten kijken. Het noorderlicht zou tot rond twee uur te zien moeten zijn.
Vrijdag 15 september 2023
Route: vaardag op weg van IJsland (Reykjavik) naar Groenland (Ittoqqortoormit)
Overnachting: Ocean Albatros
Het is een vaardag zonder wake up call. Het ontbijt is tussen acht uur en half tien. Om tien uur is weer een verplichte briefing over veiligheid (ijsberen) en hoe het werkt als we met de zodiac van boord gaan. Dit is inmiddels een bekend verhaal, na onze expeditie cruises naar Antarctica in 2016 en Spitsbergen vorig jaar. Het is grijs en nat buiten. We wagen ons nog even op het dek buiten als er bultrug walvissen worden gespot. Bah, nat. In korte tijd zijn we behoorlijk doorweekt. Ik zie wel twee keer een staart boven water en omklappen als de bultrug weer onder duikt. Wow!
In de observation lounge zitten we naast een Deense alleen reizende vrouw. Ze vraagt of het nieuws over de vastgelopen cruiseboot ook in Nederland het nieuws heeft gehaald. In Denemarken wordt het breed door de pers uitgemeten. Ze is verrast dat wij er door vrienden uit Nederland op gewezen zijn. Ze had gedacht dat het een echte Deense aangelegenheid zou zijn omdat Groenland bij Denemarken hoort. Dan volgt er nog een grappig verhaal. Zij had deze reis naar Groenland vorig jaar zullen maken, maar kreeg een brief thuis met een heel lang verhaal waarvan de uiteindelijke conclusie was dat de reis niet doorging omdat de boot een gat in de romp had en tijdelijk uit de vaart was. We zijn over en weer verrast. Zij omdat wij op de boot zaten waar de gat in de romp werd ontdekt. En wij omdat zij door ‘ons’ gat niet naar Groenland kon vorig jaar en we nu samen op deze boot zitten. Grappig.
Na de lunch zijn twee lezingen. Eén over Einjar Mikkelsen (een poolreiziger) en één over fotografie. Dorte (een lid van de expedition crew die we toevallig ook hadden bij onze cruise vorig jaar bij Spitsbergen) vertelt een nogal onsamenhangend levensverhaal van Mikkelsen. Daarna hebben we erg behoefte aan een frisse neus. Buiten zien we meerdere bultruggen, veelal de ruggen en de water/lucht pufjes, een paar keer ook met omklappende staart boven het water. Whoopie! De fotografie lezing slaan we over. De tea met lekkere taartjes niet. En ook bij het welkom van de kapitein met champagne zijn we present.
Er is een keuzediner vanavond. Wij confisqueren een tafeltje voor vier personen, waar niemand bij komt zitten. Er is ruim voldoende plaats in het restaurant. Er vormen zich een paar groepjes van mensen die alleen reizen. De meeste groepjes zijn een gezin, vriendengroep, samen reizende groep Chinezen, et cetera. De losse koppels zitten veel met z’n tweeën aan een tafeltje. Wij dus ook. Lekker relaxed. Tijdens het eten komt Groenland in zicht. We zien de zon achter de bergen van het eiland onder gaan.
Feiten op een rij
Groenland is qua oppervlakte ruim 4x zo groot als Frankrijk. Het land heeft vijf plaatsen. Er wonen in totaal 56.000 inwoners. In Zeist alleen wonen er al ruim 55.000!
Gletsjers op Groenland verplaatsen zich gemiddeld met een snelheid van 15 meter per jaar. De snelste gletsjer is in Jacobshavn (west Groenland) en die gaat 17 km per jaar. Daarom ligt Disco Bay zo vol met ijsbergen. Er breekt veel ijs van deze gletsjer.
80% van Groenland is bedekt met een ijskap. Deze is gemiddeld 1,5 tot 2 meter dik. De ijslaag is ongeveer 400.000 jaar geleden ontstaan.
De hoogste toppen op Groenland liggen in het noorden; rond 3500 meter hoog.