Spanje

Oostelijk Andalusië - Rio Tinto - drone zuidkust (2023)

Reisverslag Spanje - 2023

Oostelijk Andalusië - Rio Tinto - drone zuidkust

/reisverslagen/europa/spanje-oostelijk-andalusie-en-rio-tinto-en-drone-fotografie-zuidkust/reisverslag/27-29-april-2023/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Grotwoningen, een prachtig meer, Guadix en op weg naar Granada

Donderdag 27 april

Route: Guadix – Hernan Valle – Gorafe
Overnachting (27-28 april): Cuava Solano, Gorafe [een grotwoning; binnen is het heerlijk koel, meerdere kamers, keuken, badkamer en een eigen terras met uitzicht over het dorp en kloof; zelf ontbijt gekocht in plaatselijke supermarkt]

We starten met een wandeling door de stad Guadix en een ijskoffie op een terras. Het is warm, 30 graden, veel wind en een beetje bewolking.

 

 

We rijden het tweede deel van de autoroute 5 (uit Crossbill Guides) “Hoya de Guadix”. We kijken vogels op de vlakte bij Hernan Valle en spotten de hop, bijeneters en een roller.

 

 


We lunchen in Gorafe en lunchen met uitzicht op de kloof van Gorafe. We overnachten in een grot-/rotswoning in dit kleine dorpje. 

 

 

We maken een avondwandeling vanaf een gravelroad (afslag van GR6100). De weg is te slecht om te rijden, dus we halen ons doel ‘Montanas de Colares’ niet en we gaan al snel de auto uit om omhoog te wandelen naar de rand bovenaan de kloof voor het uitzicht met avondlicht. 

 

 

Na de wandeling zitten we tot laat op ons terras voor de rotswoning met uitzicht over Gorafe.

 

 

 

Vrijdag 28 april

Route: Gorafe - Embalse de Negratin - Hinojares
Overnachting (28 - 29 april): Hotel Rural Valle del Turilla, Hinojares [We kunnen moeilijk een overnachtingsplek vinden omdat de Spanjaarden een lang weekend hebben en we komen noordelijker terecht dan we wilden. Wel een prima hotel met eigen restaurant.]

We maken een wandeling voor het ontbijt naar een uitzichtpunt in het dorp. De zon komt 45 minuten later over de bergrand dan we dachten: 8.30 i.p.v. 7.45 uur en blijft verstopt achter wolken. Het is een bewolkte warme, benauwde en windloze dag. De rotsen om ons heen zijn prachtig, maar blijven wel grijzig met dit weer.

 

 


We rijden het eerste deel van de autoroute 5 (uit de Crossbill Guide) “Hoya de Guadix”, langs de rand van een hoogvlakte waar je de kloof van Gorafe in kunt inkijken. Het eerste stuk, van de dolmens tot het eerste uitzichtpunt, is met een gewone auto te doen. Zodra de weg gaat dalen, keren we om.

 

 

We lunchen in een truckerstop bij de Embalse de Negratin (verrassend goed en lekker eten, voor maar 12,50 pp), maken een paar korte stops met uitzicht over het stuwmeer en rijden dan door naar Hinojares.

 

 

De omgeving wordt steeds vlakker met meer landbouw; waar gaan we heen? Dan duiken we weer een kloof in en hebben we zicht op mooie kleurige rotsen. Verrassend mooi hier. Het gebied heet Sierra de Gazorla.

 

Zaterdag 29 april

Route: Hinojares - Embalse de Negratin – Guadix – Alfacar - Granada
Overnachting(29-30 april): Hotel Boutique Las Almenas, Granada [Het hotel is duurder dan we eigenlijk van plan waren, maar het was moeilijk om een hotel op een gunstige plek te vinden voor een gunstige prijs]

We starten met een korte wandeling en lopen de weg van het hotel verder uit, over een onverharde weg, door olijfgaarden met wilde bloemen en omringd door gekleurde rotsen. Verrassend mooi stukje.

 

 


Einddoel van vandaag is Granada. We rijden daarheen via Embalse de Negratin en Guadix over de N342 en A52.
We lunchen onderweg in Alfacar en rijden dan door naar Granada. De lunch buiten op het terras wordt nog even verstoord door een regenbuitje. Gelukkig zitten we onder een parasol.

In Granada verkennen we de binnenstad aan de hand van een wandelroute langs Street art (graffiti). Het is heel warm in de stad. Als we neerstrijken op één van de vele volle terrassen, zien we de ene na de andere vrijgezellenparty langslopen in rare uitdossingen.