Madagaskar

Eiland van de lemuren en Baobab-bomen (2013)

Reisverslag Madagaskar - 2013

Eiland van de lemuren en Baobab-bomen

/reisverslagen/afrika/madagaskar/reisverslag/15-16-augustus-2013-antananarivo-en-terugreis-naar-huis/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Antananarivo en terugreis naar huis

Donderdag 15 augustus - Ambohimanga en dierentuin

Olivier is vandaag beschikbaar om ons te brengen naar waar we willen. We willen naar Tsarasaotra (Lac d'alarobia). Dit is een klein natuurpark met wetland, ongeveer 4 km ten noorden van de hoofdstad. Dit blijkt vandaag gesloten vanwege een nationale feestdag. Dus we hebben onze plannen moeten herzien.

's Ochtends gaan we naar Ambohimanga (entree 10.000 Ariary p.p., fooi voor gids naar eigen inzicht, wij doen 7000 Ariary). Dit is ongeveer 20 km ten noorden van Tana en drie kwartier rijden.

Ambohimanga wordt ook wel 'blue hill' genoemd. Hier is de zomerresidentie van de vroegere koning en koninginnen en hier werden speciale ceremoniën uitgevoerd. Ook zijn er graven van diverse koning(inn)en. Het geheel is goed onderhouden. De gids vertelt ons van alles over:

  • koning Andrianampoinimerina. Regerend van 1787-1810. Hij is de eerste koning van Madagaskar. Daarvoor had elke stam zijn eigen koning en koningin. Hij had twaalf vrouwen. Twaalf is een heilig getal in Madagaskar. Tana is ook omgeven door twaalf heuvels, waarvan Ambohimanga er één is.
  • koningin Ranavalona I. Haar bijnaam was de black widow omdat zij vele minaars had en alle Christenen liet executeren.
  • koningin Ranovalona II. Bijzonder is dat zij juist Christen was.

Het huis van de koning met de lange naam wordt nog steeds gebruikt om te offeren en biechten. Tijdens nieuwjaar (dit is de periode tot 1 maand na einde ramadan) worden hier zébu's, eenden en ganzen geofferd om de koning(inn)en en voorouders te eren. Het zomerhuis van de koninginnen is prachtig beschilderd en ingericht met mooie meubels. Er zijn onder ander twee spiegels die een gift zijn van koningin Victoria (Engeland). Het uitzicht vanaf de heuvel is wijds en afwisselend; luxe villa's, hutjes, stad, rijstvelden, bergen, … … .

Terug in Tana gaan we eerst lunchen ("Sakamanga hotel restaurant") en daarna brengt Olivier ons naar de dierentuin: Tsimbazaza zoo (10.000 Ariary p.p., we nemen geen gids). Het is druk in de dierentuin. Waarschijnlijk vanwege de nationale feestdag. We hadden ons vooraf niet veel voorgesteld van een dierentuin hier en helaas overtreft het ons verwachtingen niet. Het stelt allemaal niet veel voor. Maar het weer is mooi en we genieten ervan om lekker buiten te lopen en een beetje rond te kijken. Wij zijn de enige blanken. We worden wel aangestaard, maar het aantal keer 'bonjour' is beperkt en het woord 'vazah' heb ik niet gehoord. Ik zal waarschijnlijk wel niet goed opgelet hebben. Grappig is dat de inwoners van Tana in hun winterjas lopen. Ik heb een rokje met zonnehemd en open sandalen aan. Wij beleven de winter op Madagaskar duidelijk anders dan de inwoners.

Om vier uur zijn we in het hotel terug. Genoeg tijd om rustig de tassen in te pakken, te douchen en eten. Olivier komt ons om half 10 ophalen om ons naar het vliegveld te brengen. We vliegen vannacht om 01.10 uur, via Parijs, naar huis. Yeah, home sweet home!

Vrijdag 16 augustus - terugreis naar huis

Yeah, home sweet home!
We verlangen naar onze twee katten, Pebbles en Earl Grey. Maar vooral naar ons eigen bed, een boterham met chocolade hagel en naar frisse lucht. Hier in Madagaskar ruik je altijd iets. En meestal is dat niet lekker. De mensen dragen vaak een bijzondere lucht met zich mee. Zweterig. Kruidig. Het is stoffig of juist vochtig waardoor het altijd muf ruikt. De auto's en busjes zijn oud en de uitlaatgassen zijn heftig, vooral in Tana. Er wordt hier niet moeilijk gedaan over behoefte doen pal langs de weg. De urinelucht is alom aanwezig. Dat het in deze tijd van het jaar weinig regent, zal hier ook aan bijdragen vermoed ik. Kortom: lekker naar huis.

We hebben een geweldige vakantie gehad en heel veel indrukwekkende gezien. Het voeren van de Indri Indri was voor mij een topervaring. Sifaka's, lemuren en makies van dichtbij observeren is iets waar ik van droomde en wat ik nu heb gedaan. De mensen waren (meestal) vriendelijk en vrolijk. En de cultuurshock om van het rijke Europa in het arme Madagaskar te komen, heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het is zó anders hier. Dat kun je je vanuit Nederland niet voorstellen of je op voorbereiden. Dat moet je gewoon zelf zien!