Spanje

Sevilla en omgeving (2017)

Reisverslag Spanje - 2017

Sevilla en omgeving

/reisverslagen/europa/spanje-sevilla-en-omgeving/reisverslag/4-5-mei-2017/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Vogels bij de Cota Doñana en sherry in Jerez de la Frontera

Donderdag 4 mei

Als we wakker worden is het bewolkt. Het is (gelukkig) minder warm dan gisteren. Na van het ontbijtbuffet genoten te hebben, verlaten we El Rocio. En gaan we nog een dagje vogels kijken voor we doorrijden naar Jerez de la Fronterra.

We rijden en lopen route 3 uit de Crossbill Guide in het noorden van de Cota Doñana. We maken een uitstapje van ongeveer 40-50 km langs het Valverde Visitor Center, over een onverharde weg met veel gaten. Maar ook met flamingo’s en heel veel purperreigers. Onze route 3 eindigt bij de Dehesa de Abajo. Daar zijn een groot aantal ooievaarsnesten. Maar niet de 400 waar we over hebben gelezen. We maken een wandeling langs water (met bijeneters, vele roofvogels, koeien, koereigers, tafel- en krooneenden) en door een heuvelig dehesa landschap.

Als we doorrijden naar Jerez de la Fronterra is het al 18 uur. Daarom nemen we de snelle route over de tolweg (€7,20) via Sevilla. We komen om 20 uur in Jerez aan en zijn rond half 9 in ons hotel: Nuovo Hotel in het centrum (€95 per nacht, inclusief ontbijt). Het is een oud herenhuis in Spaanse stijl met een mooie trap en veel kleurige tegeltjes.

Vrijdag 5 mei

We checken uit bij het hotel en laten de auto voorlopig nog in de parkeergarage staan. We maken een korte wandeling door een regenachtig centrum van Jerez de la Fronterra.

Ons uitje van de dag is een bezoek aan de sherry bodega van Gonzalez Byass waar ze onder andere Tio Pepe sherry maken. We doen de Engelstalige rondleiding van 13 uur met daarbij het proeven van vier soorten sherry en tapas. Het meest uitgebreide programma. We lopen en rijden in een treintje over het terrein, door de kelders (onder de 15 °C) en bodega’s (tussen 18-22 °C), door de tuin van de eigenaren en langs mooie goed onderhouden gebouwen. Mooi om te zien. We krijgen informatie over het maken van sherry’s en brandy’s. Ik kom voor de sherry. We proeven vier verschillende soorten: fino (Tio Pepe, blank), een olorosso (bruinig), cream sherry (croft, blank) en Pedro Ximenez (px, bruinig). Oplopend in zoetheid. De fino is lekker bij een olijfje, de olorosso bij ham of salade, de croft en PX vooral bij kaas en noten. We zitten aan het laatste tafeltje en de kelner schenkt bij ons zijn fles leeg. Dat kan verkeerd uitpakken (lege fles), maar wij hebben geluk. We krijgen opvallend volle glazen om te proeven. Lekker!

Na de rondleiding en de proeverij gaan we ontnuchteren door nog wat te lopen en te eten voor we de auto in stappen. Door de duur van ons sherry avontuur zijn we te laat om nog de El Alcazar van Jerez te bezoeken. Deze ging om half 3 dicht. Wij hebben pas na half 3 onze sherry op. We verlaten Jerez en proberen ten westen van de stad een mooi landschap te vinden om te fotograferen. Het lijkt een beetje op het Toscaanse landschap. Helaas zitten we steeds op vrij grote wegen, zonder zijwegen, zodat we veel mooie plekjes voorbij moeten rijden.

We rijden door naar het vliegveld van Sevilla om de auto in te leveren en nemen een taxi het centrum in. Daar hebben we drie nachten geboekt in hotel Venecia (aan de straat Trabajo). Dit ligt vlakbij het centrum en dichtbij een groot plein waar de honden worden uitgelaten, de kinderen spelen en veel terrassen en restaurantjes zijn. Daar gaan we dus heen nadat we ons in het hotel hebben geïnstalleerd. Het is frisjes en het regent even. We gaan dus toch maar binnen zitten.