Spanje

Asturië en de noordkust (2015)

Reisverslag Spanje - 2015

Asturië en de noordkust

/reisverslagen/europa/spanje-asturie-en-noordkust/reisverslag/4-6-mei-2015/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Bodega Baigorri, Bodega Eguren Ugarte, Laguardia, Bodega Ysios, Bodega Marques de Riscal, Flysch

Maandag 4 mei - Wijngaarden, wijn en een lekkere lunch

Weer: De dag begint wisselend met zon en ook regenbuien. We eindigen met mooi zonnig weer in Laguardia.

Route: We verlaten de bergen en rijden, wisselend over kleine wegen en snelwegen, naar Samaniego in de Rioja wijnstreek. Via Valdeprado, Cervera de Pisguera, Aguilar de Campoo, Burgos, Miranda en Hara.

Bodega Baigorri: (13.30 uur) In Samaniego is de Bodega Baigorri. Het gebouw is ontworpen door de architect Inaki Aspiazu. Een mooi strak gebouw boven op een heuvel, met uitzicht over de wijngaarden. In deze bodega hebben we via de website geprobeerd om voor de lunch een tafel te reserveren. Bij nadere inspectie van de bevestigingsmail (in het Spaans) zou er best kunnen staan dat we per telefoon hadden moeten bevestigen. Dat hebben we niet gedaan. We staan voor een dichte deur in de regen. Teleurgesteld druipen we af. We hadden ons verheugd op een culinair 4-gangendiner met mooie wijnen.

Route: Over de A124 van Samaniego, richting Laguardia.

Bodega Eguren Ugarte: (15.00 uur) Dan stuiten we op Bodega Eguren Ugarte. Daar kunnen we voor €39 een rondleiding plus 4-gangendiner krijgen. €37 zonder rondleiding. Het is al drie uur.
We slaan de rondleiding over en gaan gelijk aan tafel en genieten van een heerlijke lunch met streekgerechten en heerlijke (huis)wijnen. Bij iedere gang wordt weer een nieuwe fles geopend en neergezet, we mogen net zoveel ervan drinken als we willen. Iedere fles wijn past erg goed bij het gerecht, en wordt kwalitatief ook steeds beter.

Dit alles zittend in een soort toren, met door de glazen wanden een breed uitzicht over de wijngaarden. De zon schijnt weer.
Na de tegenvaller bij Baigorri is het nu helemaal perfecto! Dit is een absolute aanrader! Zorg wel voor een hotel dichtbij :-)

Ik ben licht aangeschoten (de ene wijn is nog lekkerder dan de andere...), giechelig en minder vast op de voeten dan normaal. Met Wouter gaat het gelukkig beter. Hij rijdt zonder problemen naar Laguardia.

Route: Over de A124 verder naar Laguardia.

Laguardia: In Laguardia vinden we een eenvoudig hotel: Hotel Bar Biazzetti (of iets dergelijks).

We zitten onze wijnroes uit op een terras, waar Wouter het waagt om nog een biertje te bestellen. Dat wordt voor hem de genadeslag. De traptreden tijdens de stadswandeling worden een uitdaging.

Laguardia is een middeleeuwse stad op een heuvel met oude stadsmuren. Op de stadsmuren is een park met een wandelpad. Er staan bankjes gericht op de avondzon en met mooi uitzicht. Heerlijk plekje.

Overnachting: Hotel Bar Biazzetti, Laguardia. €55, inclusief klein ontbijt.

100% BOB, 0% op

Laat ik beginnen met een bekentenis: Ik vind wijn lekkerder dan water. Enorme dorst kan me ervan weerhouden om in een restaurant wijn te bestellen en doen besluiten voor water te gaan. De prijs is ook wel eens bepalend. Dan vind ik het zonde als je voor een glas wijn een bedrag moet neertellen waar je bij de Gall & Gall een prima fles voor kan kopen. Maar laten we wel wezen: een gegrilde vis of een goede steak is toch veel lekkerder met een wijntje erbij? De Spanjaard begrijpt de Hollandse zuinigheid. Hier kun je bij een dagmenu kiezen of je water of wijn bij het eten wilt. En het mooie is: de prijs is hetzelfde! Na een week in Spanje concludeer ik dat de dagmenu’s hier prima zijn en de wijn doet daar niet voor onder.

In Nederland ben ik groot voorstander van “100% BOB 0% op”. Met automobilisten die zichzelf te pletter rijden met een slok te veel op kan ik nauwelijks medeleven opbrengen. Mijn enige zorg is doorgaans of hij onschuldige mede-weggebruikers heeft geraakt. Dat alcohol je reactievermogen negatief beïnvloedt is voor mij een gegeven. Chauffeurs die na een café bezoek zeggen dat ze alles nog prima onder controle hebben, vind ik onvoorstelbare sukkels. Stoere verhalen over ontweken alcoholcontroles na een feestje, kan ik niet aanhoren.

In Spanje schrik ik van mezelf. Hier blijken mijn principes plots niet meer zo principieel en mijn overtuigingen stukken minder overtuigend. Nu noem ik het ‘aanpassen aan de gebruiken van het land’. Of zoals Erica Terpstra in haar reisprogramma zegt ‘Do in Rome as de Romans doe’. Sukkel die ik ben!

Dinsdag 5 mei - Bijzondere architectuur bij wijngaarden en Flysch

Weer: Wisselend wolken en zon.

We ontwaken te vroeg na een gebroken nacht. Ons tekort aan nachtrust is veroorzaakt door een combinatie van een gehorig hotel, luidruchtige buren die graag op volle sterkte tv kijken en een heel klein bed.

Route: Vanuit Laguardia volgen we bordjes richting Bodega Ysios, even ten noorden van Laguardia.

Fotospot Bodega Ysios: Bodega Ysios is ontworpen door de Spaanse architect Calatrava, van wie we in Valencia ook diverse bouwwerken hebben gezien. Het is een breed laag pand met een glimmend dak met een schulprand, gelegen voor een bergketen. Onder toeziend oog van diverse bewakingscamera’s bekijken (en fotograferen) we het van diverse kanten.

Route: Laguardia – Elciego. Daar is Bodega Marques de Riscal met bordjes aangegeven.

Fotospot Bodega Marques de Riscal: Elciego is weer een mooi oud stadje met resten van stadsmuren. Als je Elciego binnenrijdt is het bijzondere dak van Bodega Marques de Riscal niet te missen. Het gebouw is ontworpen door Gehry (dezelfde architect als van het Guggenheimmuseum in Bilbao). We komen alleen voor de buitenkant en laten een rondleiding in het wijnhuis wederom aan ons voorbij gaan. Het mooiste punt om het gebouw te fotograferen blijkt richting Ermita San Vincente te zijn. Dit is voor de entree van de Bodega, rechtsaf, aangegeven met bordjes.

Route: Vanuit Elciego, via Cenicero, dan over (tol)snelweg, via Victoria/Gasteiz naar de kust in het noorden.

Fotospot Flysch: Het is eigenlijk lunchtijd als we bij de kust aankomen. Maar Wouter heeft op internet een mooie fotospot gevonden die je moet bezoeken bij laag water. En het is nu laag water. Dus... We rijden tussen Zumaia en Deba een verlaten bergweggetje in en lopen een stuk richting zee. Verkeerd. Nog een weggetje in. Weer verkeerd. We geven het op en gaan naar Zumaia om te lunchen.

In Zumaia zien we op borden “Flysch” aangegeven staan. Laten we daar nu net naar op zoek zijn! Na de lunch nemen we er een kijkje. Het zijn rotsen die door wind, zand en water in lijnen zijn uitgesleten. De Basken noemen het “Flysch”. De zon begint te schijnen en wij vermaken ons op en rond het strand.

Bij de VVV van Zumaia is een goede kaart te krijgen met wandelroutes in het gebied rond het stadje.

Route: Zumaia – Getaria.

Hotel San Prudenzio: (19.30 uur) We overnachten in een *** hotel die meer dan **** waard is in onze ogen: Hotel San Prudenzio.
Het is mooi ingericht, familiebedrijf met vriendelijke eigenaren, mooie ligging, een eigen restaurant. Vanuit de kamers en het restaurant heb je uitzicht op de kustlijn en de wijnstokken. De familie verbouwt hun eigen wijn, die tijdens het eten erg smakelijk blijkt te zijn. Er is een ruim zonnig ontbijtterras met dito uitzicht.
Een bijzonder prettig verblijf.

Overnachting: Hotel San Prudenzio, Getaria (aan de kust bij Zumaia). €87 voor 2 nachten, inclusief ontbijt.

Woensdag 6 mei - Wandelen langs de kust

Weer: Zonnig en warm. Heerlijk weer. Er staat wel een frisse wind. Voor we de ochtendwandeling starten, zitten we 10 minuten in de auto te wachten vanwege de regen. Als die bui is weggetrokken wordt het prachtig weer.

We ontbijten op het terras in de zon met uitzicht op de wijngaard en kustlijn. Wat een prachtige plek! Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid. Verschillende huisgemaakte taarten lachen ons toe. We moeten kiezen, want alles proeven zou niet gezond zijn.

Route: Getaria - Zumaia

Wandeling rond Zumaia: We maken een wandeling door het binnenland (weides en wijnstokken) en langs de kust (Flysch) met behulp van de wandelkaart die we gisteren bij de VVV hebben gekocht. Het is een mooie wandeling door landelijk gebied en met mooie uitzichten. We korten de route een beetje in om met laag water bij de Flysch te kunnen zijn.

We lunchen met kleine hapjes (pinxtos) op een terras in Zumaia. Het is inmiddels half 4. Na de lunch maken we de wandeling af en lopen het dorp weer uit, verder langs de kust. Hier staan veel bloemen in de weides, waaronder verschillende orchideeën.

Route: Zumaia – Getaria

Hotel San Prudenzio: We dineren in het hotel. Dat is, net als het ontbijt, meer dan prima. Ook hun eigen wijn smaakt weer heerlijk bij het eten!

Overnachting: We overnachten weer in Hotel San Prudenzio, Getaria.