Spanje

Asturië en de noordkust (2015)

Reisverslag Spanje - 2015

Asturië en de noordkust

/reisverslagen/europa/spanje-asturie-en-noordkust/reisverslag/25-27-april-2015/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Heenreis en de kust ten westen van Bilbao

Zaterdag 25 april - van Zeist naar Bilbao

Weer: In Zeist regent het en in Bilbao is het zonnig en warm.

Route: Met OV naar Schiphol en met vlucht KL1687 van Amsterdam naar Bilbao, vertrek 14.50 uur van Schiphol. Aankomst in Bilbao 16.55 uur.

Autohuur: De autohuur heeft Wouter thuis al geregeld: autoverhuurder Atesa. Onze auto is een 4-deurs Ford Focus.

Overnachting: Wouter heeft het hotel thuis al geboekt: Novotel Bilbao Exhibition Center in Barakaldo (= buitenwijk van Bilbao). €89 per nacht voor 2 personen, inclusief ontbijt.

Zondag 26 april - bijzondere kust bij Liencres - Gaudi

Weer: We starten de dag zonnig en frisjes. Bij Playa La Arnia warmt het op. Rond (onze) lunchtijd in Santillana del Mar begint het te regenen en dat blijft het doen tot het einde van de dag in Luarca.

Route: (9.00 uur) Na te hebben genoten van een uitgebreid ontbijtbuffet verlaten we Barakaldo/Bilbao en rijden we over de snelweg richting Santander. We nemen afslag 197 van de snelweg en volgen dan de borden richting Liencres. Daar aangekomen volgen we bordjes naar Playa La Arnia. We maken een korte wandeling langs de kust over een rotspad dat boven de zee uit toornt en dalen op Playa Arnia af naar zeeniveau.

Fotospot Liencres, Playa La Arnia: (10.30 uur) Playa Arnia wordt omlijst door een mooie steile rotskust waar veel verschillende bloemen bloeien (blaassilene, verbena-achtigen, Engels gras, etc.) en voor het strand liggen losse rotsen in de zee. Het strand is bezaait met kiezels en de rotsen zijn in mooie lijnen uitgesleten.

Route: (14.15 uur) Van Liencres naar Santillana del Mar.

Santillana del Mar: Dit is een middeleeuws stadje met mooie huizen en straten. Leuk om een wandeling door heen te maken. Volgens de reisgids is het zeer toeristisch, maar wij merken daar weinig van. We schuilen voor de regen door te gaan lunchen (dagmenu).

Route:Van Santillana del Mar via landelijke toeristische route naar Comillas.

El Capricho: In Comillas is het even zoeken naar ons reisdoel “El Capricho”, ontworpen door Gaudi. Onze routeplanner heeft andere ideeën over waar dit bouwwerk zich bevindt.

Het is een woonhuis dat is gebouwd geïnspireerd door zonnebloemen. De bewoner gebruikt gedurende de dag verschillende kamers die op dat moment in de zon liggen (slaapkamer in het oosten, werkkamer in het zuiden, eetkamer voor het diner op het westen). De bewoner draait zo met de zon mee net als zonnebloemen doen. Het gebouw is betegeld met tegels van zonnebloemen om dit concept te accentueren. Je kunt het woonhuis en de tuin eromheen bezoeken. Wij lopen niet met de zon mee. Het regent. Hard.

Route: (18.30 – 20.30 uur) Van Comillas via snelste route naar Luarca.

Overnachting: Wouter heeft het hotel thuis al geboekt: Hotel Baltico *** , aan de haven in Luarca. Er is ook een deel met 2**.
We betalen voor 4 nachten €460. Dit is exclusief ontbijt, maar bij vertrek op 30 april blijkt dat we dit niet hoeven te betalen van de eigenaar.

Maandag 27 april - verlaten dorpjes en rotskusten

Weer: Als we wakker worden regent het. Het blijft de hele dag wisselvallig en we hebben de ruitenwissers, regenjacks en paraplu's niet voor niets. Tussendoor is het ook af en toe zonnig en droog. Het is ongeveer 14 graden. Er staat verrassend weinig wind. Op Playa del Silencio trekt een enorme donkere lucht over ons heen. Gelukkig blijft het dan droog.

Route: (11.00 uur) We moeten de nodige taalbarrières overwinnen om een ontbijt te krijgen. De eigenaar, pratend als Don Corleone maar dan in voor ons onverstaanbaar Spaans, serveert ons een “corasan a la plancha” Dit blijkt een croissant die onder de gril is opgewarmd, Daarna gaan we op pad. We rijden over de E8 naar het westen, naar Puerto Vega.

Puerto Vega: We kijken rond in dit kleine vissersdorp met haven.

Route: We rijden via Navia naar Ortiguera.

Ortiguera: Dit is een verlaten kustdorpje met een vuurtoren. Je kunt vanuit het dorp en vanaf de rotsen via een paar steile wandelpaden naar beneden, naar het strand.

Route: Via de E8 naar het westen, naar Tapia de Casariego.

Tapia de Casariego: (14.00 uur) Dit is een kustplaats met een aantal stranden. Volgens de reisgids is dit een levendige plaats met vele restaurants. Maar niet nu, op een regenachtige maandag in april. Het is uitgestorven. We eten in een restaurant bij de haven waar gelukkig meer mensen zitten (dagmenu, 3 gangen, inclusief water of wijn voor €12 p.p.).

Route: We rijden via Ribadeo over de E8 naar het westen. We nemen de afslag waar staat aangegeven “Praia de aguas santas”. Daar gaan we naar toe.

Fotospot Praia a Catedras / La playa de Las Catedrales: (16.15 uur) Dit is een mooie rotskust met ook losse rotsen in zee. Het is behoorlijk toeristisch met een restaurant en aangelegde vlonderpaden. Doordat het hoog water is als we er zijn, kunnen we het strand niet op. Er is gewoonweg geen strand op dit moment. Wouter leeft zich uit met zijn fototoestel en de zee die op de rotsen beukt. Ik vermaak me met de vele kleine vogeltjes die er in de lage bosjes rondvliegen: putters, roodborsttapuit, winterkoninkje en nog iets kleins ondefinieerbaars.

Route: Als de spatjes veranderen in serieuze regen, stappen we in de auto en rijden we over de E8 naar het oosten, tot voorbij Luarca. We nemen de afslag naar Ballota en houden dan Santa Marina en Novellana aan. Dan volgen we bordjes “Playa del Silencio”. Dit voert over een 1richting weggetje door weilanden en een kleine parkeerstrook bij een kiosk/keet. Dan lopen we via een steil pad naar beneden, richting zee. Het is ongeveer 10 minuten lopen voor we Playa del Silencio bereiken.

Fotospot Playa del Silencio: (19.30 – 21.00 uur) Dit is een kiezelstrand met mooi gekleurde rotswanden. Er zitten prachtige streep en kleurpatronen in. We vinden anemonen in de poeltjes tussen de rotsen waar het water, nu het eb is, bijna weg is (rechts vanaf de trap).

Overnachting: (21.30 uur) Nogmaals Hotel Baltico ***, Luarca.