Bolivia

Diverser wordt het niet (2019)

Reisverslag Bolivia - 2019

Diverser wordt het niet

/reisverslagen/zuid-amerika/bolivia/info-en-tips/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Info en tips

Reisvoorbereiding

Zelf organiseren of georganiseerd?

Wij hebben er voor gekozen om de reis te laten organiseren door een (online) reisorganisatie. Het grote voordeel vonden wij vooral dat je zeker weet dat alle binnenlandse transfers goed geregeld zijn: we werden een paar keer opgehaald bij ons hotel en bij de bus-ritten waren er al stoelen gereserveerd.
Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee, want de Nederlandse reisorganisatie verdient overal aan. Maar zij besteden eigenlijk alles weer uit naar een Boliviaanse plaatselijke reisorganisatie die ook overal aan verdient.
Als je dus krapper in je budget zit, kan je alles beter zelf regelen (evt. met een Boliviaanse reisorganisatie). Je zult dan wel redelijk goed Spaans moeten spreken, want Engels spreken ze vaak niet.

Spaanse les

In Bolivia spreekt men maar op een enkele plek Engels. Het is dus zeer handig om zelf in ieder geval wat basislessen Spaans te hebben gevolgd.
Tijdens onze Uyuni Jeep tour sprak onze chauffeur alleen Spaans (dit wisten we van te voren), dan is het toch erg leuk om wel in het Spaans wat te kunnen kletsen of afstemmen.

Reisboeken

Een groot deel van de lol van een vakantiereis begint al thuis, tijdens het doorspitten van reisgidsen om te bepalen waar je heen wilt gaan.
Er zijn niet zoveel gidsen verkrijgbaar, omdat het nog niet zo heel populair als vakantieland is.
Maar met de Lonley Planet gids zit je altijd goed.

Of bekijk hier een overzicht van gidsen op: Reisgidsen Bolivia

 

 

Geld in Bolivia

In Bolivia betaal je met de Boliviano. Toen wij er waren in september 2019 was de wisselkoers: 8 Bolivianos = 1 euro.
Je kunt eigenlijk overal wel met je bankpas geld bij geldautomaten pinnen. In de grotere steden zijn er zeker meerdere automaten te vinden, in kleine dorpjes hoeft dat zeker niet het geval te zijn.
En de credit card wordt ook op de meeste plaatsen geaccepteerd.

Vaccinaties

Wij zijn voor ons vertrek naar de GGD geweest om advies te krijgen over de verplichte/gewenste vaccinaties. Tip: vaak vergoed een ziektekostenverzekering (een deel van) deze kosten.
Voor de mogelijke hoogteziekte hebben we pillen meegekregen, maar gelukkig niet nodig gehad.
En omdat we na onze jungle tours snel weer naar huis zouden gaan, hoefden we geen malaria-pillen te slikken of mee te nemen.