Italië

Toscane en Umbrië (2013)

Reisverslag Italië - 2013

Toscane en Umbrië

/reisverslagen/europa/italie-toscane-en-umbrie/reisverslag/3-6-mei-2013/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Rondwandelingen en dorpjes in Umbrië

Vrijdag 3 mei - relaxen aan het water en een rondwandeling

Weer: Zonnig en warm.

Yeah, de zon schijnt!

Hotel Kursaal ligt pal aan het meer van Trasimeno. Naast het hotel is een kleine camping. Het is een mooie rustige plek net buiten Passignano. Wij genieten van het mooie weer en de rust op ligbedjes aan het meer. De zon is meedogenloos of we zitten langer dan we denken. Mijn schouders zijn duidelijk verkleurd en Wouters buik heeft een onnatuurlijk rode glans.

’s Middags maken we een rondwandeling door de Trasimeense heuvels. Het is een makkelijk kort rondje. Het is niet zo spectaculair, met uitzondering van een stukje door een riviertje waden.

Wandelroute:
Wandeling nr. 3 “Trasimeense heuvels” uit de gids “ANWB actief Umbrië” (5 km), * (van de ***).

 

Zaterdag 4 mei - rondwandeling vanuit Panicale en autotocht naar Orvieto

Weer: Zonnig en warm.

We verlaten Passignano, rijden om het meer van Trasimeno, via Panicale naar Orvieto.

We maken een rondwandeling vanuit Panicale. Er zitten pittige klimmen in, maar gelukkig ook mooie uitzichten, bloemetjes en vlinders. We zien ook een zwart witte eekhoorn door de bomen springen. We lunchen in het kleine ommuurde stadje Paciano. De landweggetjes zijn aangelegd met Europese subsidies. Ze liggen er mooi bij.

Dan rijden we via een kleine weg naar Orvieto. Ons hotel ligt in Centro Storico. Wouter manoeuvreert de auto door de smalle straatjes, mist de bonuspunten als hij net niet het winkelend publiek raakt, negeert een paar verbodsborden die aangeven dat we een straat niet in mogen rijden en levert mij en de tassen voor het hotel af. Nu nog op zoek naar een parkeerplaats…

Autoroute:
Autotocht vanuit Passignano, langs de rand van het meer Trasimeno naar het zuiden, Panicale en Orvieto.

Wandelroute:
Wandeling nr. 8 vanuit Panicale: “Het balkon boven Lago Trasimeno” uit de gids “ANWB actief Umbrië” (10 km), *** (van de ***).

 

Zondag 5 mei - autotocht langs Todi en stadswandeling Orvieto

Weer: Regen, bewolkt, fris.

Het weer lokt niet uit tot een wandeling: regen. Wij maken een autotocht langs onder andere Todi. De beloofde uitzichten worden aan het zicht onttrokken door de wolken, regen en de wasem op de autoruit. Daarbij staan er veel bomen langs de weg. Dus ook bij mooi weer is het lastig om van de, ongetwijfeld mooie, uitzichten te genieten. Todi is een mooi oud stadje. Maar wel grijs en nat.

Vanwege het geringe uitzicht en de reisziekte van mij korten we de autotocht in.

’s Middags maken we een wandeling door het oude centrum van Orvieto. Het is nu grotendeels droog. We genieten van de winkeltjes en bezoeken de Duomo.

In de 16e eeuw heeft paus Clemens VII hier gezeteld. In die tijd zijn de Duomo gebouwd en de palazzo’s, waar de paus en zijn gevolg verbleven en die de kerk omringen. Het is druk in de stad. Er is een gelatti (schepijs) festival en daar komen veel Italianen op af.

Autoroute:
Autotocht nr. 28 over de Monte Puglia (90 km), langs o.a. Todi. Uit de gids “ANWB actief Umbrië”.

 

Maandag 6 mei - reis terug naar huis, via Rome en Schphol

Weer: In Italië: bewolkt en regen. In Nederland: zonnig en 19°C.

Vandaag reizen we weer terug naar huis. We gaan met de auto van Orvieto, via de A1, naar Rome. We belanden in de file op de GRA, de rondweg rond Rome.
We leveren de auto in op het vliegveld van Rome en vliegen van Rome naar Amsterdam (13.35 uur – 16.10 uur). Vervolgens halen we onze eigen auto weer op bij Lang parkeren van Schiphol en rijden weer naar huis, waar we weer enthousiast begroet worden door onze Britse kortharen Pebbles en Earl Grey :-)

 

Caio bella!

Het Italiaanse volk heeft de naam mooi te zijn. Scandinaviërs zijn groot en blond,  Ieren hebben rood haar, Hollanders zijn gierig en Italianen zijn mooi. Wij zien hier vooral dikke, breed gebouwde lichamen en gezichten met een grove botstructuur. Niks niet de gladgestreken gezichten met lang zwart golvend haar, rechte neuzen en slanke torso’s die we kennen uit de Italiaanse film. Gevolg van te veel pizza en pasta? Hebben ook hier de fastfoodketens toegeslagen? Nu je het zegt: we hebben nog geen M van Mc Donalds gezien hier.

(30 april) Gelukkig doen de Nederlanders wel wat we van ze verwachten. Het is 30 april. Beatrix doet afstand van de troon en we krijgen sinds lange tijd weer een koning: Koning Willem Alexander. Ik heb speciaal voor de gelegenheid een oranje blouse in mijn koffer gestopt. En ik blijk niet de enige. Lopend door Montepulciano komen we oranje families tegen. Nederlanders.