Australië

Het noord-westen: van Broome naar Darwin (2011)

Reisverslag Australië - 2011

Het noord-westen: van Broome naar Darwin

https://www.vdweerd.net/reisverslagen/oceanie/australie-noord-west/info-en-tips/

(c) Wouter en Carin van de Weerd


Info en tips

Visum en paspoort

Ook als toerist heb je altijd een visum nodig om Australië binnen te komen. Dit 3 maanden geldig toeristenvisum kan je zelf hier gratis online aanvragen.

Denk er ook aan dat je paspoort geldig moet zijn. En zelfs nog 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat je het land verlaat (wat ook kan gelden voor de landen waar je doorheen reist tijdens de terugreis)!
Wouter mocht bijna niet meer terug omdat zijn paspoort nog maar 5 maanden en 3 weken geldig was! :-(

Tijdsverschil

In West-Australië is het zeven uur later dan in Nederland.
In Northern Territory is het echter acht en een half uur later dan in Nederland.
Let dus op als je deze tijdsgrens (bij Kunnunurra) over gaat!

Valuta

In Australië wordt gewoon de Australische dollar gebruikt. In de zomer van 2011 was 1 AUS$ ongeveer 75 eurocent waard.

Electriciteit

Net als bij ons 220V, maar met een andere stekker. Je hebt dus een verloopstekker nodig. Zie ook de link op onze algemene links-pagina naar een website waarop je precies kan zien welke dat is.

Als je een camper huurt, let er dan op dat er een 12V aansluiting (in de voorcabine) is om batterijen op te laden. En/of een sigarettenaansteker waarin je een (usb)oplaadsnoer in kan doen.
De mooiste kampeerplekken zijn midden in de natuur zonder stroomvoorzieningen en ook op de campings is er een tekort aan plekken met elektriciteit. Je kunt vaak pas op een plek met stroom na één nacht. Dan ben je dus al verplicht om daar meerdere nachten te blijven.

Verder is het altijd handig om een stekkerblok mee te nemen, zodat je maar 1 verloopstekker en aansluiting nodig hebt, terwijl je wel meerdere apparaten tegelijk kan opladen.

Wat neem je mee?

 • Weinig. De enige plek om kleren en spullen op te bergen in de camper die wij hebben, is in twee bakken onder de zitplaatsen. Om erbij te kunnen moeten we de kussens verwijderen en deksel open doen. De paar keukenkastjes die de camper rijk is, zitten al snel vol met de pannen, borden et cetera en een deel van de etensvoorraad. Aan de buitenkant van de camper zitten een paar luikjes waar je spullen in op kunt bergen. In de kastjes in de camper wordt alles enigszins rood en stoffig. In de ‘buitenkastjes’ is alles in no time bedekt met een dikke laag stof.
 • Plastic zakken, om spullen of kleren in te kunnen doen zodat ze minder stoffig worden.
 • Neem geen hardschalen koffer mee. Er is in de camper geen/weinig ruimte om die op te bergen. Wij hadden heel weinig bergruimte en hadden een harde koffer met geen mogelijkheid kwijt gekund (anders dan op bed of in het looppad).
 • Neem schoenen mee die door/in water kunnen. In noord west Australië zijn verschillende natuurparken waar je door water moet lopen als je door een kloof loopt of op weg bent naar een waterval.
 • Een lakenzak is erg prettig. Wij hebben zijden lakenzakken van Perry Sport.
 • Neem een tekentang mee. Wij hebben beiden een tekenbeet gehad.
 • (for the ladies) Neem haarconditioner mee, ook als je dit in NL nooit gebruikt. Mijn haar werd net touw door de droogte, de wind en de zon.

Tijdens de reis

 • Investeer ter plekke in een mosquito clicker (A$ 25). Dit is een klein apparaatje waarmee je een stroomstootje door een muggenbult kunt sturen. Daardoor wordt de bult minder groot en jeukt het veel minder. Wij hebben de clicker aangeschaft bij een kampeer-/sportwinkel in Kunnunurra en we hebben er erg veel plezier van gehad.
  (nb: tegenwoordig zijn deze ook voor zo'n 4 euro in Nederland te koop, bijv. bij de ANWB)
 • Kakadu NP: de Merl Campground in Ubirr zit vol met agressieve muggen. ’s Avonds koken buiten de camper of tent is geen optie. Ga liever uitgebreid lunchen. Bijvoorbeeld in de border store (Ubirr) waar ze lekkere Thaise kip curry verkopen. Dan hoef je ’s avonds niet meer te koken.

De hoogtepunten van onze reis

 • Bell Gorge in King Leopold Ranges (waterval en zwempoel)
 • Wandeling door/naar Piccaninny gorge in Bungle Bungles
 • Helicoptervlucht in Bungle Bungles
 • Keep River National Park vinden we verrassend leuk. Het is rustig en kleinschalig. We genieten van de Jinimum walk met aboriginal rotstekeningen, de waterpoel bij het Visitor Center (Cockatoo Lagoon) waar we koffie drinken met mooi uitzicht en de Gurrandalng walk vanaf de camping.
 • Bitter Springs in Mataranka
 • Zitten in en onder de watervallen in Litchfield
 • Alle kleine observaties (gedrag van dieren, gedrag van Australiërs, the fruit fly free zone, et cetera)
 • De rust, stilte en ruimte en prachtige landschappen.