De locals achterna op Curaçao

Heb jij een vakantie naar Curacao op de planning staan? Dit Caribische eiland en deelstaat van de Nederlandse Cariben zal je hart meteen veroveren! Je moet zeker een aantal toeristische highlights van het eiland hebben gezien, zoals Klein Curacao, de Grote en Kleine Knip en Willemstad. Maar wat is er leuker dan jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur en te ontdekken waar het leven op dit eiland eigenlijk echt om draait?

Beloon je smaakpapillen met hemelse streetfood, leer alles over traditionele muziek, kunst en  geschiedenis en begeef je tussen de locals tijdens barbecues op het strand. Lees snel verder en ontdek een aantal dingen die je moet weten om Curaçao te zien door de ogen van een local.


Curaçao is eten

De Curaçaoënaars houden van eten. Punt. En maaltijden met vrienden en familie worden soms urenlang gevierd. Als er één plek op het eiland is waar deze mentaliteit sterker heerst dan waar dan ook, is het Equus in het Jan Thiel-gebied. Vrienden van vrienden (en daar weer vrienden van), komen hier iedere vrijdag naartoe voor het heerlijke ambachtelijke eten en om een dansje te wagen.

Daarnaast zijn er op tal van plekken kraampjes met heerlijk streetfood te vinden op het eiland. Hier proef je echt de authentieke smaken. Sla de restaurants dus een keer over en ga op streetfoodtour. Je zult er geen spijt van krijgen…

Ben jij een echte foodie? Lees dan ook dit artikel over de beste restaurants op Gran Canaria.

Curaçao is kunst

Net zoals al het andere op het eiland hebben de muziek en kunst multiculturele invloeden. Veel kunstenaars gaan naar het buitenland om te studeren en keren terug om hun beeld van hun unieke geboorte-eiland vast te leggen.

Instituto Buena Bista, een centrum voor hedendaagse kunst, ondersteunt lokaal talent en bereidt hen voor op kunstuniversiteiten over de hele wereld. Veel tieners vinden hier de juiste aanmoediging en leren hun kunst te verbinden met een sociaal doel. Een bezoek aan dit instituut is een must. Je komt er écht in contact met de locals en leert op een andere manier naar hen te kijken.

Curaçao is strandleven

De stranden op Curaçao zijn allemaal vrij klein, intiem en gelegen in prachtige beschutte baaien. Met kristalhelder water en massieve rotsen eromheen, zijn ze tevens een snorkel- en duikparadijs. Veel locals brengen hun weekenden echter niet zwemmend door aan het strand, maar nemen massa's eten mee voor een strandbarbecue met het hele gezin.

Vooral op zondag zitten bepaalde stranden vol met Curaçaose families. Zoek zo’n plek zeker een keer op tijdens je verblijf. Neem een wegwerp barbecue mee en een muziekje, en geniet van de reuring in plaats van uren te bakken in de zon.

Een last minute naar Curaçao boeken? Reisorganisaties zoals TUI, KLM, Vakantiediscounter en Corendon bieden vaak goede deals aan.

Curaçao is lokale muziek & ‘ambiente’

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat Curaçaoënaars van muziek en gezelligheid houden. Maar misschien denk je er niet perse aan om van livemuziek te gaan genieten wanneer je op Curaçao bent. Toch is dit precies wat je zou moeten doen als je het eiland door de ogen van een local wilt ervaren.

‘Ambiente’ is het lokale woord voor gezelligheid. En dit begrip hangt overal in de lucht wanneer je aanwezig bent bij live entertainment in restaurants of cafés. Je zult jong en oud naar de dansvloer zien bewegen om een paar nummers te dansen. wanneer je zelf je heupen wilt bewegen: je bent van harte welkom om mee te doen!

Zie jij jezelf al tussen de locals van een barbecue genieten? Dansen op het ritme van heerlijke muziek? Of rondlopen op een kunstmarkt? Neem onze tips dan zeker mee in je koffer, voor een onvergetelijke ervaring op Curaçao!