Schotland – Edinburgh (2023)

Na Edinburgh.nl te hebben ontdekt werden we warm gemaakt om deze stad zelf eens een keer te gaan ontdekken. Na jaren van de rust opzoeken was het toch wel heel leuk om weer eens een keer de drukte van een grote stad in te duiken. En wat voor stad. Dankzij de specialisten hadden we al een goed beeld van wat we konden verwachten en wat we in ieder geval gezien en gedaan moesten hebben. Nu het echter zo ver was, bleek het nog zoveel meer te bieden dan we gedacht hadden.

Met gemak de stad bereiken

Het fijne aan de stedentrips richting Edinburgh is dat je ze op allerlei manieren kan invullen. Dat begint al met de reis. Je kan zelf bepalen hoe je er naartoe gaat. Het vliegtuig is natuurlijk gemakkelijk. Ook de boot kan een optie zijn om over te steken. Daarnaast kan je er natuurlijk echt een trip van maken door met de trein via België, Frankrijk en Engeland te reizen. Maar dan moet je er ook wel echt de tijd en het budget voor hebben. In de meeste gevallen zal je dus voor het vliegtuig kiezen om je direct in de stad onder te dompelen.

Een trip maken

De specialisten hadden ons aangeraden om toch vooral met georganiseerde tours mee te gaan in de stad. Je kan dan ook op allerlei manieren een trip maken. De wandeltocht door de stad was wat dat betreft wel heel aantrekkelijk. Het was leuk om alle mooie en belangrijke punten van de stad in één lange tocht mee te nemen. Zo kregen we echt het gevoel dat we daadwerkelijk alles hadden gezien en we een goed beeld van Edinburgh als stad kregen. Daarnaast hebben we ook nog iets anders gedaan om de stad te leren kennen.

De mysterieuze kant ontdekken

Als ik je iets mag aanraden als je naar Edinburgh gaat, dan is het wel dat je je moet openstellen voor de mysterieuze kant van de stad. Daar staat het om bekend. Of je nu de spoken boven de grond of onder de grond wilt ontdekken, het kan er allemaal. De ondergrondse plekken van de Edinburgh Vaults zijn zelfs officieel de griezeligste plekken op de wereld! Alle reden om dat dus ook een keer zelf mee te maken. En stiekem was het allemaal helemaal niet zo eng als vooraf werd gesteld.

Genieten van de gastvrijheid

Het viel vooral op dat Edinburgh als stad zo gastvrij is. Dat merk je al bij aankomst in het hotel waar je heel hartelijk wordt ontvangen. Bovendien heb je hier ook veel goede hotels. Ook in de vele pubs en restaurants ontdek je al snel dat ze je graag zien komen. Dat geeft je natuurlijk een goed gevoel als je ergens te gast bent. Het enige minpuntje van deze stedentrip kan het weer zijn. Het blijft natuurlijk wel Schotland. In Nederland wordt vaak geklaagd over het weer, maar dat is nog niets vergeleken met hoe het er hier aan toe gaat. Weeg dat dus wel mee.