Last minute vakanties naar Spanje; dit zijn de leukste badplaatsen

Wie op zoek is naar een goedkope vakantie in Spanje, kan op een flinke uitdaging wachten. Het land telt een kustlijn van bijna 5000 kilometer, waaraan talloze stranden en badplaatsen zijn gelegen. De een rustig en afgelegen, de ander toeristisch en 24 uur per dag levendig. Ga er eens goed voor zitten en weeg alle opties af. Vertrek je in het hoogseizoen? Boek je vakantie dan zo vroeg mogelijk van tevoren.

Platja d’Aro, Costa Brava

Jaarlijks trekken tienduizenden Nederlanders naar de Costa Brava, oftewel de ‘Ruige Kust’. Naast bekende badplaatsen als Blanes en Lloret de Mar –waar vooral jongeren naartoe trekken- mag ook Platja d’Aro op heel wat bezoekers rekenen. Zijn lange, brede zandstrand met alle benodigde faciliteiten is niet alleen ideaal voor het zonnebaden, maar ook voor het beoefenen van tal van watersporten. De gezellige wandelboulevard vol winkeltjes, cafés, restaurants en discotheken loopt parallel aan de gehele lengte van het strand.

Alcúdia, Mallorca

Met een kustlijn van maar liefst 500 kilometer heeft Mallorca stranden in overvloed. Alhoewel de meeste populaire badplaatsen in het zuiden van het eiland liggen, vind je Alcúdia juist in het noorden. De baai is maar liefst tien kilometer lang en bovendien loopt het strand langzaam af in zee, waardoor dit voor families met kinderen een ideale plek is voor een last minute Mallorca. Het dorpje Alcúdia biedt je ook nog eens een mooie, oude binnenstad die nog bijna geheel wordt ommuurd. Een strandvakantie met een flinke vleug cultuur dus!

Nerja, Andalusië

Waar Andalusië al geldt als het ‘echte’ Spanje, doet badplaats Nerja daar nog een schepje bovenop. Ondanks de toenemende populariteit van de regio is er op deze plek –ten westen van Malaga- nog totaal geen sprake van hoogbouw of hordes toeristen. Alhoewel er aan voorzieningen in Nerja geen gebrek bestaat, proef je er voornamelijk de charme van een vissersdorp. Het dorpje beschikt niet over een breed zandstrand, maar over diverse baaien. De uitlopers van het berggebied Sierra Nevada zorgen voor het ruigere karakter van dit stukje kustlijn.

Anfi del Mar, Gran Canaria, Canarische eilanden

Het knusse Anfi del Mar is eigenlijk geen badplaats, maar een strand op zich. Echter is het een dusdanig mooi strand, dat we het niet konden laten om het in de lijst op te nemen. Anfi del Mar is een verlenging van het hotel met dezelfde naam. Gelukkig is het gebruik van het strand niet exclusief voor de gasten van deze accommodatie bedoeld. Het fijne, witte zandstrand ligt in het zuidwesten van Gran Canaria en wordt gesierd door een zee van palmbomen en felgekleurde bloemen.

Portinatx, Ibiza

Een rustige vakantie op Ibiza, kan dat wel? Jazeker! Wanneer je neerstrijkt in Portinatx voel je het meteen: dit is dé plek om je batterij weer even helemaal op te laden. Het voormalige vissersdorp in het groene noorden van Ibiza heeft een besloten baai met kraakhelder water. Dankzij de ligging tussen de rotsen in is het hier erg rustig zwemmen en zo ook een ideale plek om te snorkelen. In de baai van Portinatx kun je kiezen uit drie verschillende stranden: Playa Porto, S’Arenal Gran en S’Arenal Petit.