Hoe moeilijk is de trek naar Everest Base Camp?

Een veelgestelde vraag van mensen die in Nepal willen gaan trekken, is of de trail naar Everest Base Camp (EBC-Trek) moeilijk is. Het antwoord hierop is zowel ‘ja’ als ‘nee’. Hoe zit dit dan? Zul je je afvragen. Dat zullen we je in deze blog uitleggen. Daarnaast zullen we je een aantal handige tips meegeven.

De moeilijkheidsgraad van de Everest Base Camp Trek

Allereerst de toelichting op het antwoord op de vraag of de EBC-Trek moeilijk is. We zeiden dat dit zowel ‘ja’ als ‘nee’ is.

Als we kijken naar het ontkennende antwoord, dan heeft dit alles te maken met de zwaarte van deze tocht. We kunnen stellen dat de deze trek niet bijzonder zwaar is. Hij is wat betreft de afstand en begaanbaarheid prima te doen. Echt moeilijke passages vind je op de route nauwelijks, op de Ngozumpa en de optionele Cho La Pas na.

Wat maakt deze tocht wel zwaar maakt, zijn vooral de hoogte en de ijle lucht. Deze zorgen voor moeilijke omstandigheden. De kans om hoogteziekte te krijgen is hier heel reëel. Dit wil je liever niet mee maken. Het zorgt namelijk voor erge hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ook heb je last van benauwdheid en je voelt je continue enorm vermoeid.

Voorkom hoogte ziekte

Heb je eenmaal hoogte ziekte gekregen, dan is de enige remedie om af te dalen en te acclimatiseren, zodat je weer opknapt en gewend raakt aan de hoogte. Het bekende spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier zeker van toepassing. Maar hoe dan?

Dit begint al voor je vertrek. Raadpleeg je arts ruim van tevoren, vertel hem wat je gaat doen en laat je onderzoeken. De meeste artsen zullen je Diamox pillen voorschrijven, wat helpt tegen de hoogteziekte symptomen.

Het is echter beter om de tabletten als preventief middel in te nemen. Als je eenmaal hoogteziekte hebt, ben je namelijk al te laat. Onthoud wel dat het medicijn ook bijwerkingen heeft waarvan tintelende vingers en voeten het vaakst voorkomen.

Zorg verder dat je goed getraind begint aan de EBC-Trek. Tijdens de tocht moet je voldoende acclimatiseren om zo te wennen aan de hoogte. Overhaast niet en luister goed naar de signalen van je lichaam. Voel je je niet lekker, meldt dit dan direct bij je gids. Verder moet je voldoende eten en drinken want je verbrand enorm veel calorieën en je verliest daarnaast enorm veel vocht.

Bonus Tips 

  • Check vooraf je reisverzekering of deze voldoende dekking biedt voor jouw reis.
  • Het is een lange reis, en vertragingen zijn nog steeds de dagelijkse praktijk. Bekijk de passagiersrechten vooraf zodat je weet waar je recht op hebt in dergelijke gevallen.
  • Reserveer voldoende tijd voor je reis, zodat je meer tijd hebt om aan de hoogte te wennen en ook meer kunt genieten.