De mooiste Spaanse plekken voor een heerlijke vakantie in de natuur

De meeste mensen gaan naar Spanje vanwege het mooie weer, de paradijselijke stranden, het goddelijke eten en de vriendelijke bevolking. Maar Spanje is ook het perfecte vakantieland voor natuurliefhebbers. Alle Spaanse regio’s herbergen wel één of enkele Nationale Parken, waar ongerepte en gevarieerde landschappen domineren. Je kunt hier gemakkelijk weken doorbrengen, genietend van de rust en prachtige natuur. Zie je dat wel zitten? Bekijk dan snel op welke bestemmingen in Spanje je moet zijn!

S'Albufera des Grau Natuurpark – Menorca

Een vakantie naar Menorca hoeft niet alleen in het teken van mooie stranden te staan; de natuur is er namelijk ook adembenemend. Het natuurpark s'Albufera des Grau bijvoorbeeld, beslaat meer dan 5.000 hectare in het noordoosten van het eiland. Je vindt hier een prachtige lagune, een lange kustweg en talloze “Finca's” waar je het traditionele veldwerk nog kunt bewonderen. Het Natuurpark herbergt bovendien het grootste moerasgebied van Menorca en staat sinds 1993 op de UNESCO lijst als biosfeerreservaat. Bezoek het gastencentrum, waar je rondleidingen kunt boeken om de grote diversiteit aan planten en diersoorten te ontdekken. Ook liggen er in dit uitgestrekte landschap tal van Romeinse vondsten en ongerepte stranden.

Ordesa & Monte Peridido Nationaal Park – Aragon

Dit Nationale Park ligt precies op de grens van Spanje en Frankrijk en is een beschermd gebied in de Pyreneeën. Een van de mooiste plekken in het park is de betoverende Ordesa-vallei, die doorkruist wordt door de Arazas rivier. Al wandelend door dit gebied heb je een geweldig uitzicht op meerdere watervallen en majestueuze massieven rondom de riviervallei. De beste manier om dit natuurwonder te ontdekken, is door te voet door de bossen en valleien te trekken. Het park ligt bezaaid met verschillende wandelpaden die geschikt zijn voor alle niveaus. Wandelschoenen aan en vertrekken dus!

Sierra de Grazalema Natuurpark – Andalusië

In het zuiden van Spanje is wandelen in Andalusië een must. Het natuurpark Sierra de Grazalema leent zich hier perfect voor. Gelegen in het noordoosten van de provincie Cádiz, omvat dit eerste park van Andalusië ruim 51.695 hectare aan prachtige natuur. Het park staat bekend om zijn spectaculaire kalkstenen landschap van ruige kliffen, grotten, kloven en geulen. De meest indrukwekkende kloof is de Garganta Verde met zijn 400 meter diepte. Je kunt hier in een halve dag naartoe wandelen, terwijl je onderweg geniet van adembenemende vergezichten. Naast deze hike liggen er nog talloze andere wandelingen voor het oprapen. Een absolute topper voor natuurliefhebbers!

Lees ook: 5 keer doen tijdens een rondreis door Andalusië en doe alvast wat inspiratie op.

Picos de Europa – Asturië en Cantabrië

Van het uiterste zuiden gaan we naar het hoge noorden van Spanje en wel naar de provincies Asturië en Cantabrië. Hier ligt het Picos de Europa Nationaal Park; een ongerept en ruig gebied vol met eiken- en beukenbossen en indrukwekkende rotsformaties. Het is ook de thuisbasis van de bruine beer en de Iberische wolf (hopelijk kom je ze niet tegen). Picos de Europa is verspreid over 11 dorpen en is daarmee het enige bewoonde natuurreservaat van Spanje; cultuur en natuur bestaan hier al eeuwen naast elkaar. Het is de perfecte plek voor lange wandeltochten, waarbij je onderweg meren, kloven, bossen, weiden en pittoreske dorpen passeert.

Caldera de Taburiente – La Palma

Ook op de Canarische eilanden zijn de mooie natuurparken niet ver te zoeken. Zo ook op het eiland La Palma, waar je de grootste erosiekrater ter wereld vindt. De Caldera de Taburiente krater is ongeveer 8 kilometer breed en anderhalve kilometer diep. Hij behoort tot het gelijknamige Nationale Park; de nummer één bezienswaardigheid van het eiland. Je vindt hier een uniek landschap met een grote diversiteit aan flora en fauna. Kleurrijke watervallen wisselen de groene, beboste bergen af en de rand van de krater kan vanuit het uitkijkpunt bij La Cumbrecita perfect worden bewonderd. Waag je aan de talloze wandelpaden en geniet van de rust en de Spaanse zon.

Kortom; Spanje is een geweldig land voor rust en natuurzoekers. Kies dus snel jouw favoriete bestemming en loop binnenkort zelf door een van deze indrukwekkende natuurgebieden!