De 4 beste plekken in Noorwegen om het Noorderlicht te zien

Er zijn veel goede redenen om Noorwegen te bezoeken. Maar het zien van het Noorderlicht staat toch echt op nummer 1. En dat is niet zo gek. Dit fenomeen is namelijk een van de mooiste natuurspektakels van onze aardbol! Het Noorderlicht wordt ook wel het “Poollicht” genoemd en treed op wanneer elektrisch geladen deeltjes vanuit de zon naar de aarde worden geslingerd.

Alleen in de periode van eind september tot eind maart vindt deze lichttransformatie plaats. Is de “Groene Dame” inderdaad de reden dat jij een rondreis in Noorwegen wilt maken? Bekijk dan snel waar je moet zijn om deze unieke ervaring niet te missen!

Senja

Het betoverende Senja is het op een na grootste eiland van Noorwegen en ligt ver boven de poolcirkel. Je wordt hier omvergeblazen door een adembenemende combinatie van zee, bergen, stranden, vissersdorpjes en een ruig binnenland. Afhankelijk van het seizoen kun je in Senja als de beste het Noorderlicht en de midzomernacht bewonderen. Huur een “robu”, oftewel een traditioneel vissershuisje, in de bergen en geniet dag in dag uit opnieuw van dit bijzondere gezelschap.

Tromsø

Deze stad ligt midden in de “Northern Lights Oval”; het gebied met de grootste kans ter wereld om het Noorderlicht te zien. Dit betekend dat het fenomeen bijna altijd komt opdagen; ongeacht de stand van de zon. Er worden vanuit Tromsø verschillende soorten tours aangeboden, zoals “Noorderlicht achtervolgingen”. Hierbij stap je met een gids in een voertuig (bijvoorbeeld een slee), en rijd je richting de lichten. Als de lucht helder is hoeft je waarschijnlijk minder ver te zoeken; het Noorderlicht laat zich dan stukken sneller zien!

Lees ook dit interessante reisverslag over IJsland; een van de overige Europese bestemmingen waar je het Noorderlicht kunt zien.

Svalbard (Spitsbergen)

Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, is de enige plek op aarde waar je overdag het Noorderlicht kunt aanschouwen. De kleuren en sterkte van het spektakel, verschillen bij daglicht echter van wat er normaal 's avonds en' s nachts gebeurt. Het is een aanrader om een auto te huren in Longyearbyen, om te ontsnappen aan het kunstmatige licht van de stad. Bezoek onder andere het observatorium Kjell Henriksen. Op deze plek laat het Noorderlicht zich bijna altijd in volle glorie zien.

Narvik

De stad Narvik ligt in het Noorden van Noorwegen en is omgeven door ruige natuur. In de wintermaanden danst het Noorderlicht hier aan de hemel en zorgt de middernachtzon voor lange zomeravonden. Narvik en de gelijknamige regio zijn perfect gelegen; direct onder de Northern Lights Oval. Het licht verschijnt hier bijna elke nacht! Dat wil zeggen; wanneer het donker en helder is en er geen luchtvervuiling hangt. Al met al is dit een van de beste spots om te genieten van de Groene Dame.

Er zijn meerdere plekken in Noorwegen waar het Noorderlicht zich vaak laat zien. Bovenstaande locaties zijn echter het allerbeste. Heb je de kans om deze bestemmingen te bezoeken tijdens je vakantie? Laat die dan niet schieten! Wie weet of je nog ooit zo’n kans krijgt…