5 keer mooie historische plekken in Istrie

Het prachtige schiereiland Istrië heeft alles in huis voor een perfecte vakantie voor jong en oud. De mooiste stranden liggen voor het oprapen, de natuur is spectaculair, het eten is goddelijk en de mensen zijn vriendelijk. Bovendien heeft Istrië ook voor liefhebbers van geschiedenis veel in petto. Het eiland ligt namelijk vol met indrukwekkende en imposante historische bezienswaardigheden. Ben jij benieuwd naar welke dat zijn? Hier komen de 5 mooiste historische plekken in Istrië!

Het Kasteel van Pazin – Pazin

Het Pazin Kasteel, oftewel Kaštel Pazin, is een prachtig middeleeuws fort gebouwd op een hoge rots in het centrum van het gelijknamige stadje. Het is het grootste en best bewaarde kasteel van de omgeving en kijkt uit over de diepe kloof van de Pazinčica Foiba rivier. Breng ook gelijk een bezoek aan Pazin zelf; deze stad is namelijk echt betoverend met zijn omliggende, glooiende bergen. Kom je tijdens je vakantie in Istrië toevallig ook in Zagreb, bewonder dan daar het imposante Medvedgrad Kasteel.

De Euphrasius Basiliek – Porec

Deze oogverblindende Basiliek is te zien in de populaire kustplaats Porec en geeft een perfect beeld van de Byzantijnse kunst en architectuur. Deze 6e-eeuwse Basiliek is gebouwd op de plek van een voormalige Romeinse villa waarvan het prachtige vloermozaïek in de aangrenzende tuin wordt tentoongesteld. Vanwege zijn unieke waarde en schoonheid staat de Euphrasius Basiliek sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Mis het niet!

Lees ook: 5 top stedentrips voor het komende seizoen en ontdek leuke steden in onder andere Nederland.

Het Amfitheater – Pula

De Arena, zoals het amfitheater in Pula ook wel wordt genoemd, is het enige overgebleven Romeinse amfitheater die zijn vier zijtorens heeft weten te behouden. Daarnaast behoort het tot een van de 6 grootste overgebleven Romeinse Arena’s van de hele wereld. Het theater dateert uit 27 voor Christus en is echt een lust voor het oog. Het kan worden bezocht met een georganiseerde tour of op eigen houtje. Slenter ook wat rond in de smalle, sfeervolle straatjes van Pula; een heerlijk stadje.

De Ruïnes van Dvigrad

Dvigrad is een bijzonder, verlaten middeleeuwse stad in het centrum van Istrië. Gelegen in de oogverblindende Draga vallei heeft deze plek iets magisch. Dvigrad bleef tot in de 18e eeuw bewoond maar werd achtergelaten tijdens zijn eigen ondergang. Tegenwoordig kun je de oude ruïnes nog bewonderen en je een voorstelling maken van hoe een Istrisch middeleeuws stadje vroeger werd gebouwd. Verken daarnaast ook zeker de spectaculaire omgeving van Dvigrad. Het zal je niet teleurstellen!

 

Porer Vuurtoren – Premantura

 

Het mini eilandje Porer ligt op een aantal kilometer verwijderd van Premantura, aan het vasteland. Hier bevindt zich de pittoreske en idyllische vuurtoren van Porer. Vroeger stond er op de plek van de vuurtoren een grote rots; deze rots werd later gerenoveerd in een van de mooiste vuurtorens van de Adriatische Zee. De huidige versie van de vuurtoren is in 1846 gebouwd en is 35 meter hoog. Tegenwoordig kun je er niet alleen rondlopen, maar zelfs overnachten. Een unieke en bijzondere ervaring op een betoverende plek.

Welke prachtige historische bezienswaardigheid in Istrië ga jij bezoeken? Zet ze alvast op je bucketlist voor je toekomstige vakantie naar het mooie Kroatië!